14/08/2023

Razotkrivanje mitova vezanih za alternative bez duvanskog dima

Kako na tržište dolazi sve više alternativa bez duvanskog dima, a punoljetnim pušačima se predstavlja više opcija za prelazak sa kontinuiranog pušenja, prisutni su i određeni mitovi vezani za ove proizvode. Ponekad mit može proizaći iz nedostatka razumijevanja, a ponekad ga podstiču dezinformacije. Zato ćemo pokušati da razotkrijemo najčešće mitove i pružimo punoljetnim pušačima odgovore na često postavljana pitanja o alternativama bez duvanskog dima.


 Šta su alternative bez duvanskog dima?

Alternative bez duvanskog dima su kategorija proizvoda za punoljetne koji bi inače nastavili da puše ili koriste nikotinske proizvode. Kao što im naziv govori, alternative bez duvanskog dima ne stvaraju dim. To znači da, za razliku od cigareta, u njima ne dolazi do sagorijevanja duvana. Bezdimni proizvodi nisu bez rizika i oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost.


Alternative bez duvanskog dima smatraju se alternativom cigaretama, ali bez sagorijevanja, namijenjenom za punoljetne pušače koji bi inače nastavili da puše pri čemu izostanak dima znači manje štetnih hemikalija koje se oslobađaju. Smanjenje stvaranja štetnih hemikalija kod alternativa bez duvanskog dima potrebno je potvrditi za svaki proizvod ponaosob. Čak i ako je zaista tako, najbolja odluka koju svaki pušač može donijeti je da potpuno prestane sa korišćenjem duvana i nikotina.


 Šta je zagrijavanje duvana?

Cigarete moraju da gore da bi se pušile, a temperatura vrha zapaljene cigarete dostiže stotine stepeni. To uzrokuje oslobađanje štetnih i potencijalno štetnih materija u nastalom dimu, koji pušač udiše. U dimu cigareta ima više od 6000 hemikalija, neke od njih su štetne ili potencijalno štetne. Oko 100 od njih mogu uzrokovati bolesti povezane sa pušenjem.


Jedna od najnovijih inovacija u alternativama bez duvanskog dima, proizvod za zagrijavanje duvana, omogućava uživanje u duvanu bez potrebe za sagorijevanjem. Ovi proizvodi osmišljeni su tako da zagrijavaju duvan na preciznoj temperaturi tako da izostaje sagorijevanje odnosno gorenje, a umesto toga oslobađa se ukus zagrijanog duvana, bez vatre, pepela ili dima.


Saznaj više o zagrijavanju duvana. 

 

Šta je e-cigareta?

E-cigarete, poznate i kao elektronske cigarete, vrsta su alternative bez duvanskog dima, lako prepoznatljive među punoljetnim pušačima i korisnicima. Postoji širok asortiman proizvoda za vejpovanje. E-cigarete su ručni uređaji na baterije, dostupni u različitim veličinama, sa brojnim opcijama podešavanja. Neke e-cigarete su za jednokratnu upotrebu, dok se druge mogu ponovo koristiti. Neke izgledaju kao cigarete, druge liče na cigare ili olovke, a treće su mnogo većeg dizajna nalik na kutiju.  


U principu, e-cigarete su zasnovane na zagrijavanju i isparavanju e-tečnosti koje sadrže ukus i nikotin. Zagrijavanje na određenoj temperaturi uzrokuje isparavanje e-tečnosti i nastanak aerosola koji punoljetni korisnici udišu.


Pročitaj više: IQOS i E-cigarete: u čemu je razlika?


 Šta je duvan za žvakanje?

Duvan za žvakanje, takođe poznat kao oralni duvan ili duvan za pljuvanje, alternativa je bez duvanskog dima, obično dostupna u obliku labavog lišća, čepova ili spirala grubo naseckanog, osušenog duvana koji takođe može da bude aromatizovan.


 Šta je burmut? 

Burmut, koji se naziva i duvan za umakanje, obično se pravi od rastresitog, osušenog, fino usitnjenog duvana i može biti različitih mirisa i ukusa. Obično pakovan u limenke ili konzerve, osušeni burmut se udiše kroz nos, a vlažan burmut se može staviti u donju usnu pored desni kako bi se absorbovao nikotin. Kao i kod duvana za žvakanje, višak pljuvačke se ispljune.


Sada kada smo se upoznali sa dostupnim alternativama bez duvanskog dima, hajda da razmotrimo neka uobičajena pitanja o ovim proizvodima:


 Da li su alternative bez duvanskog dima zdrava i bezbedna alternativa pušenju?

Ne, nijedan od proizvoda koji sadrži nikotin nije bezbedan, uključujući i one bez dima.


Najbolja odluka koju pušač može doneti jeste da potpuno prestane s pušenjem i upotrebom nikotina. Za punoljetne osobe koji bi inače nastavile sa pušenjem, alternative bez duvanskog dima mogu biti bolji izbor od nastavka pušenja. Razlog je gore spomenuti princip sagorijevanja zapaljene cigarete pri čemu nastaje duvanski dim. Dim cigareta sadrži hiljade hemikalija, a oko 100 od njih može da uzrokuje bolesti povezane sa pušenjem.


Na kraju krajeva, vejpovanje, duvan za zagrijavanje, duvan za žvakanje i burmut sadrže nikotin, koji izaziva zavisnost i nije bez rizika.


 Da li su alternative bez duvanskog dima isto što i cigarete?

Ne, alternative bez duvanskog dima nisu isto što i cigarete. U cigaretama sagorijeva duvan pri čemu nastaje dim. Alternative bez duvanskog dima suštinski se razlikuju po tome što kod njih generalno izostaje sagorijevanje i samim tim ne nastaje dim.


Na primjer, vejpovanje podrazumijeva zagrijavanje e-tečnosti, a duvan za zagrijavanje podrazumijeva upotrebu elektronskog uređaja koji zagrijava duvan i namenjen je da spreči sagorijevanje duvana. Obe alternative bez duvanskog dima dovode do oslobađanja aerosola koji sadrži nikotin, ali nema dima.


Iako se u nekim uređajima za zagrijavanje duvana koriste duvanske patrone dizajnirane nalik cigaretama, ove duvanske patrone su osmišljene da bi se koristile u određenim uređajima i ne smeju da se pale niti puše.


 Da li je vejpovanje bezbjedno kada nema nikotina i da li je bezbjedno koristiti bezdimne proizvode bez nikotina?

Ne, vejpovanje nije nužno manje štetno kada nema nikotina.


Mnoge alternative bez duvanskog dima sadrže nikotin, a to se posebno odnosi na alternative u kojima se koristi pravi duvan. Punoljetnim pušačima je prelazak s pušenja cigareta na alternativu bez duvanskog dima lakši kada ona sadrži nikotin. Međutim, nezavisno od toga da li se oslobađa cigaretom ili alternativom bez duvanskog dima, nikotin izaziva zavisnost i nije bez rizika.


Da li su sve alternative bez duvanskog dima iste?

Ne, nisu sve alternative bez duvanskog dima iste. Postoji mnogo različitih vrsta alternativa bez duvanskog dima, ponešto za svakog punojletnog pušača koji želi da prestane sa pušenjem i da pređe na alternativu.


Za one koji žele različite opcije podešavanja i ukusa, kategorija e-cigareta nudi mnoštvo različitih proizvoda za isprobavanje. Za one koji žele iskustvo slično pušenju, zagrijavanje duvana može biti opcija. Duvan za žvakanje i burmut mogu biti zanimljivi punoljetnim pušačima koji traže nešto manje tehnološki orijentisanu alternativu. Iako se svi ovi proizvodi razlikuju, za sve alternative bez duvanskog dima zajedničko je to da u njima ne dolazi do sagorijevanja duvana.


 Da li da pređem sa cigareta na alternative bez duvanskog dima?

Najbolja opcija za smanjenje zdravstvenih rizika povezanih sa upotrebom duvana i nikotinskih proizvoda je potpuni prestanak njihove upotrebe. Međutim, za punoljetne osobe koje bi inače nastavile sa pušenjem, potpuni prelazak na alternative bez duvanskog dima bolji je izbor od cigareta.

 

Saznaj više o prednostima prelaska na IQOS alternative bez duvanskog dima


 Gdje mogu da kupim duvan za zagrijavanje?

Ako želiš da pređeš sa cigareta na alternativu bez duvanskog dima, IQOS je odlična opcija za istraživanje - to je alternativa na koju je prešlo već 14 miliona punoljetnih korisnika širom svijeta*. IQOS je dostupan za kupovinu putem interneta na ovoj web lokaciji ili možeš koristiti lokator Prodajna mjesta da pronađeš tebi najbližu lokaciju.

*Izvor: Status od jula 2021. godine. Ekskluzivni korisnici Heat-Not-Burn programa koji koriste patrone za zagrevanje u više od 70% slučajeva u poslednjih 7 dana konzumacije. PMI Finansije ili procjene, Panel IQOS vlasnika i PMI tržišta.

Saznaj više o IQOS uređajima za zagrijavanje duvana.


IQOS je uređaj za zagrijavanje duvana koji iznutra zagrijava posebno dizajnirane duvanske patrone i pruža punoljetnim korisnicima ukus i zadovoljstvo duvana, bez dima i pepela. Kao rezultat toga, nivo štetnih supstanci koje IQOS emituje u prosjeku je 95% niži u odnosu na cigarete.**


VAŽNE INFORMACIJE: IQOS nije bez rizika. Prilikom korišćenja oslobađa se nikotin koji stvara zavisnost.

 

**Prosječno smanjenje nivoa čitavog niza štetnih sastojaka (isključujući nikotin) u poređenju sa dimom referentne cigarete (3R4F). To ne znači da je smanjenje rizika nužno 95%.

Otkrij više o tehnologiji zagrijavanja primijenjenoj u IQOS uređajima sa zagrijavanjem duvana.


Ovaj članak služi za opšte informativne i obrazovne svrhe. Neke od informacija u ovom članku zasnovane su na spoljnim izvorima trećih strana i ne dajemo nikakve izjave niti garancije bilo koje vrste u pogledu tačnosti, ispravnosti ili potpunosti takvih informacija.


Ovaj proizvod nije bez rizika i sadrži nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoljetne.

Najnovije vesti

Pozovi prijatelje na sledeći nivo
Pročitaj više
Ova godina počinje boljom odlukom
Pročitaj više
Koja je razlika između IQOS ILUMA i IQOS ORIGINALS DUO uređaja?
Pročitaj više
SMARTCORE INDUCTION SYSTEM™: tehnologija iza IQOS ILUMA uređaja
Pročitaj više
Otkrij više pomoću naših servisa
Podrška na koju možeš da računaš.
Privilegije koje te inspirišu.
iqos
Podrška na koju možeš da računaš
Naši eksperti će ti pružiti podršku u ostvarivanju najboljeg iskustva sa IQOS uređajem i pomoći da saznaš više o zagrijavanju duvana.
Opusti se i uživaj
Pokriće od slučajnog oštećenja, brza zamjena i međunarodna pomoć.
Virtuelna prodavnica
Zakorači u IQOS svijet jednim klikom