22/01/2021

IQOS u poređenju s elektronskim cigaretama: U čemu je razlika?

Elektronske cigarete i proizvodi za zagrijavanje duvana imaju jednu veoma važnu zajedničku tačku: pružaju alternativu odraslim pušačima koji bi u svakom slučaju nastavili pušiti ili koristiti druge nikotinske proizvode.

Ovi proizvodi bez duvanskog dima postižu cilj eliminirajući proces sagorijevanja do kojeg dolazi prilikom gorenja duvana nakon što se zapali cigareta. Međutim, postoje značajne razlike između načina na koji elektronske cigarete i proizvodi za zagrijavanje duvana omogućavaju ovu razliku u odnosu na cigarete.

Kod elektronskih cigareta koristi se tečnost, a kod proizvoda za zagrijavanje duvana koriste se duvanske patrone.


Šta su tečnosti za elektronske cigarete?

Kao prvo, kod elektronskih cigareta ne koristi se pravi duvan. Umjesto duvana, koristi se tečnost za elektronske cigarete, poznata i kao e-cig tečnost, e-tečnost ili tečnost za isparavanje. E-tečnost često dolazi u različitim ukusima i može sadržavati nikotin (neke tečnosti su bez nikotina).


Šta su duvanske patrone?

Za razliku od elektronskih cigareta, kod IQOS proizvoda za zagrijavanje duvana koristi se pravi duvan koji je na poseban način obrađen i oblikovan kako bi odgovarao posebno osmišljenim uređajima. Naše duvanske patrone namijenjene su da se koriste s IQOS uređajima za zagrijavanje duvana.

Duvanske patrone su napravljene od pravog, obrađenog lista duvana i stoga sadrže ukus pravog duvana. Osmišljene su tako da traju otprilike 14 udaha, što gotovo u potpunosti odgovara trajanju jedne cigarete.

Duvanske patrone nisu bez rizika i stvaraju zavisnost. Sadrže nikotin koji se prirodno nalazi u duvanu.


U čemu je razlika između duvanskih patrona i e-tečnosti, zagrijani duvan ili e-cigarete ?

Osnovna razlika između duvanskih patrona i e-tečnosti leži u cjelokupnom doživljaju pušenja. E-tečnost se povlači iz posude za tečnosti u e-cigareti i dolazi u kontakt s komponentom za zagrijavanje koja se napaja iz baterije. Tečnost zagrijavanjem počinje isparavati i kada do toga dođe, para se može povlačiti iz uređaja putem muštikle. Ne proizvode se dim ni pepeo, nego samo para. Odrasli korisnik ovog proizvoda može osjetiti specifični ukus e-tečnosti.


S druge strane, duvanske patrone se umeću u IQOS uređaj za zagrijavanje duvana i zagrijavaju se do određene temperature.

Kod IQOS uređaja, duvanske patrone se zagrijavaju iznutra pomoću posebne oštrice za zagrijavanje. Temperatura zagrijavanja je kontrolirana tako da dostigne 350⁰C, čime se pruža doživljaj pušenja visokokvalitetnog duvana, ali bez sagorijevanja, pepela i dima. Da ponovimo – ispušta se samo para.

Iako obe opcije imaju svoje razlike, najvažnija zajednička tačka korištenja duvanskih patrona ili e-tečnosti je sljedeće: obe opcije predstavljaju alternative nastavku pušenja cigareta namijenjene odraslim pušačima.


Ukoliko ste odrasli pušač koji bi u svakom slučaju nastavio pušiti ili koristiti druge nikotinske proizvode, a koji traži alternativu cigaretama koja ne uključuje duvan, možda će vas zanimati e-cigarete i e-tečnosti.

Međutim, ako tražite doživljaj pušenja duvana bez duvanskog dima, ali koji je po ritualu i ukusu sličan pušenju cigareta, onda je IQOS bolja opcija od nastavljanja pušenja cigareta.

Važna informacije: IQOS nije bez rizika.

Najnovije vesti

Pozovi prijatelje na sledeći nivo
Pročitaj više
Ova godina počinje boljom odlukom
Pročitaj više
Koja je razlika između IQOS ILUMA i IQOS ORIGINALS DUO uređaja?
Pročitaj više
SMARTCORE INDUCTION SYSTEM™: tehnologija iza IQOS ILUMA uređaja
Pročitaj više
Otkrij više pomoću naših servisa
Podrška na koju možeš da računaš.
Privilegije koje te inspirišu.
iqos
Podrška na koju možeš da računaš
Naši eksperti će ti pružiti podršku u ostvarivanju najboljeg iskustva sa IQOS uređajem i pomoći da saznaš više o zagrijavanju duvana.
Opusti se i uživaj
Pokriće od slučajnog oštećenja, brza zamjena i međunarodna pomoć.
Virtuelna prodavnica
Zakorači u IQOS svijet jednim klikom