10/01/2020

Alternative bez duvanskog dima

Odrasli pušači danas imaju mogućnost da istraže iskustva koja se razlikuju od pušenja cigareta. Ako ste odrasli pušač koji bi u svakom slučaju nastavio pušiti ili konzumirati druge nikotinske proizvode, a koji je zainteresiran za alternative pušenju i koji želi početi koristiti drugu vrstu proizvoda, u nastavku su informacije za vas.


Koja su to alternativna rješenja za cigarete?

Postoje dvije osnovne grupe alternativa pušenju: zagrijavanje duvana ili proizvodi koji se zasnivaju na principu „zagrijavanje a ne sagorijevanje” i elektronske cigarete.


Proizvodi koji rade na principu zagrijavanja duvana ili zagrijavanje duvana kao pušenje alternative bez duvanskog dima.

Uređaji za zagrijavanje duvana koriste pravi duvan koji se posebno obrađuje i oblikuje u patrone. Duvanske patrone se potom umeću u uređaj u kojem se duvan inovativnim tehnologijama zagrijava do određenih temperatura, ali nikada do temperature koja bi uzrokovala sagorijevanje duvana. Kao što je slučaj s elektronskim cigaretama, uređaji koji zagrijavaju duvan takođe ne proizvode duvanski dim. Neki uređaji za zagrijavanje duvana koriste spoljni izvor zagrijavanja, što znači da se duvanska patrona sve vrijeme zagrijava spolja. U tom slučaju, duvan nije prvi element koji se zagrijava, nego je to papir koji se nalazi oko duvanske patrone. To može uticati na ukus. Drugi uređaji koji rade na principu zagrijavanja a ne sagorijevanja, kao što je IQOS, sadrže keramičku oštricu sa zlatom i platinom. Duvanska patrona se stavlja direktno na oštricu koja zagrijava duvan iz sredine patrone. Zbog toga se, umjesto papira, prvo zagrijava duvan, što omogućava ujednačeno iskustvo i ispuštanje nepromjenjivog ukusa.


Elektronske cigarete su alternativa pušenju
Elektronske cigarete su još jedna vrsta alternative pušenju, ali se u njima ne koristi pravi duvan. One predstavljaju električni proizvod koji zagrijavaju i isparavaju e-tečnosti na različitim temperaturama – od 100°C do 250°C. Većina elektronskih cigareta radi na principu „fitilja i spirale”, pri čemu fitilj povlači e-tečnosti koja sadrži ukuse i nikotin na spiralu kako bi se ona zagrijala i proizvela paru. Para se povlači iz uređaja putem muštikle. Nema duvanskog dima.

Elektronske cigarete se nazivaju i e-cigarete ili „sistemi za isparavanje”. Neke elektronske cigarete imaju sistem otvorene posude za tečnosti koja se može u potpunosti prilagođavati. Druge elektronske cigarete imaju zatvorene sisteme isparavanja, što znači da su jednokratne, punjive ili da sadrže patrone.


Po čemu se alternative bez duvanskog dima razlikuju od cigareta?

Osnovna razlika između alternativa poput elektronskih cigareta ili uređaja za zagrijavanje duvana i cigareta leži upravo u onome što omogućava tim alternativama da ne proizvode duvanski dim, a to je: nedostatak sagorijevanja ili gorenja duvana.

Cigarete se moraju zapaliti da bi se pušile, a paljenje cigarete uzrokuje sagorijevanje. Zapaljeni kraj cigarete može dostići temperature iznad 600°C, što uzrokuje sagorijevanje duvana, a poznato je i da to sagorijevanje uzrokuje većinu štetnih čestica koje se nalaze u duvanskom dimu.

S druge strane, alternative bez duvanskog dima, kao što su elektronske cigarete i zagrijavanje duvana, u potpunosti isključuju sagorijevanje. Kod elektronskih cigareta duvan se uopšte ne koristi, tako da u svakom slučaju nema sagorijevanja. Kod proizvoda za zagrijavanje duvana, duvanske patrone se koriste u uređajima koji se zagrijavaju do određenih temperatura, ali ne uzrokuju sagorijevanje duvana. Na primjer, IQOS zagrijava duvan do temperatura ispod 350°C. Zbog toga ne dolazi do stvaranja duvanskog dima, nego duvanske pare. Zbog nedostatka postupka sagorijevanja, IQOS ispušta 95% manje štetnih čestica u poređenju s cigaretama.* Međutim, nije nužno jednako smanjenju rizika od 95%. IQOS nije bez rizika.

Nepostojanje sagorijevanja u alternativama bez duvanskog dima donosi i nekoliko drugih prednosti – IQOS ne stvara pepeo, kao ni duvanski dim. Bez zapaljenog kraja, IQOS ne predstavlja rizik da ćete opeći nekoga u svojoj blizini ili da ćete spaliti odjeću ili namještaj. Pored svih dodanih prednosti alternative bez duvanskog dima, odrasli pušači mogu uz IQOS i dalje imati doživljaj pušenja pravog duvana i dobiti ukus pravog duvana.

Za odrasle pušače koji traže druge vrste uživanja u duvanu, IQOS predstavlja bolji izbor u odnosu na nastavljanje pušenja cigareta. Važne informacije: IQOS nije bez rizika.


* „95% manje” predstavlja prosječno smanjenje nivoa raspona štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u poređenju s dimom referentne cigarete (3R4F). Pogledati Važne informacije na IQOS.com

Najnovije vesti

Pozovi prijatelje na sledeći nivo
Pročitaj više
Ova godina počinje boljom odlukom
Pročitaj više
Koja je razlika između IQOS ILUMA i IQOS ORIGINALS DUO uređaja?
Pročitaj više
SMARTCORE INDUCTION SYSTEM™: tehnologija iza IQOS ILUMA uređaja
Pročitaj više
Otkrij više pomoću naših servisa
Podrška na koju možeš da računaš.
Privilegije koje te inspirišu.
iqos
Podrška na koju možeš da računaš
Naši eksperti će ti pružiti podršku u ostvarivanju najboljeg iskustva sa IQOS uređajem i pomoći da saznaš više o zagrijavanju duvana.
Opusti se i uživaj
Pokriće od slučajnog oštećenja, brza zamjena i međunarodna pomoć.
Virtuelna prodavnica
Zakorači u IQOS svijet jednim klikom