11/01/2021

Bolje alternative pušenju

Predivna činjenica o svijetu u kojem danas živimo jeste što možemo birati između pregršt stvari. Bez obzira na to šta nas zanima, jednostavnim pretraživanjem na Internetu dobit ćemo mnoštvo opcija koje možemo istražiti i odabrati. I da, postoji mnogo opcija i za odraslog pušača koji bi u svakom slučaju nastavio pušiti ili konzumirati druge nikotinske proizvode, a koji je zainteresovan za istraživanje drugih duvanskih proizvoda kao zamjena cigaretama

Ako ste odrasli pušač koji želi zamijeniti cigarete nekim drugim proizvodom, u nastavku vam donosimo nekoliko informacija o alternativnim rješenjima za cigarete.


Koja su to cigarete alternative?

Elektronske cigarete su jedna od alternativa cigaretama. Ne sadrže duvan, nego koriste e-tečnosti koje uglavnom imaju određeni ukus. E-tečnosti se zagrijavaju kako bi generirale aerosol ili ono što neki nazivaju para. Na tržištu postoji širok izbor elektronskih cigareta i e-tečnosti različitih karakteristika. Ako razmišljate o elektronskim cigaretama kao o zamjena za cigarete , trebate znati da se elektronske cigarete razlikuju od cigareta po tome što ne proizvode duvanski dim. S obzirom na to da se kod elektronskih cigareta ništa ne pali, samim tim ne dolazi do sagorijevanja duvana. To je važno napomenuti, a o tome će biti riječi i u nastavku u vezi s cigaretama.

Postoji još jedna alternativa cigaretama, a naziva se „zagrijavanje a ne sagorijevanje” ili zagrijavanje duvana, pri čemu se koristi posebno obrađeni pravi duvan. Duvan se inovativnom tehnologijom zagrijava u uređaju do određene temperature, što znači da ništa ne treba zapaliti. I u ovom slučaju dolazi do sprečavanja sagorijevanja te se zbog toga proizvodi koji se zasnivaju na postupku zagrijavanja a ne sagorijevanja razlikuju od cigareta po tome što ne proizvode duvanski dim, baš kao i elektronske cigarete.

IQOS je jedna od tih alternativa pušenju koja se bazira na procesu zagrijavanja a ne izgaranja. Kompanija Philip Morris International razvila je uređaj IQOS koji koristi pametnu tehnologiju pod nazivom HeatControl™ kako bi precizno kontrolirala temperaturu zagrijavanja posebno dizajniranih duvanskih patrona.


Po čemu se IQOS razlikuje od cigareta?

Osnovna razlika između IQOS-a i cigareta je u sljedećem: iako IQOS nije proizvod bez rizika i otpušta nikotin koji stvara zavisnost, ipak predstavlja bolji izbor u odnosu na nastavak konzumiranja cigareta.

Već je dat nagovještaj zašto je to tako – ovaj postupak se zasniva na načinu na koji IQOS eliminira sagorijevanje. Zapaljeni kraj cigarete može dostići temperaturu iznad 600°C dok duvan gori ili sagorijeva. Sagorijevanjem nastaje preko 6.000 hemikalija, a mnoge od njih su povezane s bolestima uzrokovanih pušenjem. S druge strane, IQOS samo zagrijava duvan do 350°C, čime se sprečava sagorijevanje duvana.


Korištenje IQOS-a kao alternative pušenju ima nekoliko prednosti:

1. Nema duvanskog dima: Za razliku od cigareta, IQOS ne proizvodi duvanski dim, nego duvansku paru te ispušta 95% manje štetnih hemikalija u poređenju s cigaretama*. Važna informacija: Nije nužno jednako smanjenju rizika od 95%. IQOS nije bez rizika.

2. Nema pepela: S obzirom na to da IQOS ne uzrokuje sagorijevanje duvana, samim tim ne proizvodi ni pepeo.

3. Manje neprijatnih mirisa: Duvanska para koju ispušta IQOS se brži rasipa od dima cigareta i pri tome ostavlja manje neprijatnih mirisa u odnosu na cigarete. Vaše ruke, kosa i odjeća, a možda i oni koji se nalaze u vašoj blizini, bit će vam zahvalni!

4. Nema mrlji od nikotina na prstima: Na prstima nećete imati mrlje od IQOS-a kao od cigareta.

5. Manje uznemiravanja: S obzirom na to da IQOS ispušta manje neprijatnih mirisa nego cigarete, vjerovatno će manje smetati ljudima oko vas.

IQOS omogućava da cigarete zamijenite manje štetnom alternativom pušenju** koja ne proizvodi duvanski dim i pepeo, ali i dalje omogućava pravi okus duvana i zadovoljstvo koje duvan pruža. Važne informacije: IQOS nije bez rizika.

Otkrijte IQOS 3 DUO


* „95% manje” predstavlja prosječno smanjenje nivoa raspona štetnih čestica (isključujući nikotin) u poređenju s dimom referentne cigarete (3R4F). Pogledati Važne informacije na IQOS.com ** Izvor: Bazirano na cjelokupnim dokazima dostupnim za IQOS u poređenju s nastavljanjem konzumiranja cigareta.

Najnovije vesti

Pozovi prijatelje na sledeći nivo
Pročitaj više
Ova godina počinje boljom odlukom
Pročitaj više
Koja je razlika između IQOS ILUMA i IQOS ORIGINALS DUO uređaja?
Pročitaj više
SMARTCORE INDUCTION SYSTEM™: tehnologija iza IQOS ILUMA uređaja
Pročitaj više
Otkrij više pomoću naših servisa
Podrška na koju možeš da računaš.
Privilegije koje te inspirišu.
iqos
Podrška na koju možeš da računaš
Naši eksperti će ti pružiti podršku u ostvarivanju najboljeg iskustva sa IQOS uređajem i pomoći da saznaš više o zagrijavanju duvana.
Opusti se i uživaj
Pokriće od slučajnog oštećenja, brza zamjena i međunarodna pomoć.
Virtuelna prodavnica
Zakorači u IQOS svijet jednim klikom