29/01/2021

Sadrže li elektronske cigarete duvan?

Danas za odrasle pušače postoji mnogo alternativa pušenju, a svaka od njih ima različite karakteristike i funkcije. Neki odrasli pušači često neispravno svrstavaju sve alternative pušenju u jednu grupu: „elektronske cigarete”. Međutim, jeste li znali da su elektronske cigarete ustvari samo jedna vrsta alternative pušenju, i to alternativu bez duvanskog dima koja ne sadrži pravi duvan? I jeste li znali da osim elektronskih cigareta postoje i druge vrste alternativa pušenju koje sadrže pravi duvan?

Pogledajmo ove različite opcije.


Krenimo redom. Šta su elektronske cigarete?

Elektronske cigarete, poznate i kao e-cigarete ili uređaji za isparavanje, su jedna od alternativa pušenju. Ključna činjenica koju treba napomenuti u vezi s elektronskim cigaretama jeste da se kod njih ne koristi pravi duvan. Umjesto toga, one zagrijavaju e-tečnosti (poznate i kao tečnosti za isparavanje) koje isparavaju i proizvode paru koja se putem muštikle povlači iz uređaja.

S obzirom na to da nema procesa gorenja, neće doći do sagorijevanja kada odrasli pušač povuče sadržaj e-cigarete. Proizvodi se para, ali ne i duvanski dim. Zbog toga se elektronske cigarete ponekad nazivaju alternativa bez duvanskog dima. Pored toga, e-tečnosti koje se koriste u elektronskim cigaretama mogu, ali i ne moraju sadržavati nikotin i najčešće imaju određeni ukus, uključujući u ukus duvana. Stoga, iako postoje e-tečnosti koje proizvode paru čiji ukus podsjeća na duvan, elektronske cigarete koje koriste pravi duvan ne postoje.

Ako elektronske cigarete ne sadrže duvan, u kojim alternativama pušenju se duvan koristi?

Iako ne možete pronaći „duvan za elektronske cigarete”, ako ste odrasli pušač koji bi u svakom slučaju nastavio pušiti ili konzumirati druge nikotinske proizvode, postoje duvanski proizvodi bez duvanskog dima koje možete istražiti. U tom slučaju, proizvodi za zagrijavanje duvana su možda ono što tražite.

Zagrijavanje duvana ili zagrijavanje umjesto sagorijevanja je tehnologija bez duvanskog dima. Uređaji za zagrijavanje duvana koriste pravi duvan koji se posebno obrađuje i oblikuje u patrone. Duvanske patrone se potom umeću u uređaj u kojem se duvan zagrijava do veoma određene i kontrolisane temperature. Kontrolisano zagrijavanje sprečava sagorijevanje duvana. Međutim, s obzirom na to da dolazi do zagrijavanja, otpušta se ukus duvana, ali duvanski dim i pepeo više nisu dio iskustva konzumiranja duvana.

IQOS je jedan primjer uređaja za zagrijavanje duvana u kojem se koristi pravi duvan oblikovan u patrone, koje su osmišljene za korištenje isključivo s tehnologijom IQOS-a. Naše duvanske patrone su napravljene od lista pravog duvana koji se priprema na poseban način. Osmišljene su tako da traju otprilike 14 udaha, što gotovo u potpunosti odgovara trajanju jedne cigarete. Pored toga, IQOS zagrijava duvanske patrone putem oštrice za zagrijavanje, što znači da se prvo zagrijava duvan (a ne papir omotan oko duvanske patrone), što omogućava ujednačeno iskustvo i ispuštanje nepromjenjivog ukusa. Duvanske patrone nisu bez rizika i stvaraju zavisnost. Sadrže nikotin koji se prirodno nalazi u duvanu.


Kako da odaberem između elektronskih cigareta i proizvoda za zagrijavanje duvana?

Nakon što shvati odnosnu razliku između elektronskih cigareta i uređaja za zagrijavanje duvana, odrasli pušač koji traži alternativu pušenju će donijeti odluku prema vlastitom ukusu. Elektronske cigarete ne sadrže pravi duvan, nego koriste e-tečnost koja isparava, što omogućava iskustvo bez duvanskog dima i pepela.

S druge strane, u proizvodima za zagrijavanje duvana, kao što je IQOS, koristi se pravi duvan oblikovan u patrone, što omogućava doživljaj pušenja pravog duvana uz dodane prednosti koju sa sobom nosi alternativa bez duvanskog dima.

Uporedite sve IQOS uređaje

Najnovije vesti

Pozovi prijatelje na sledeći nivo
Pročitaj više
Ova godina počinje boljom odlukom
Pročitaj više
Koja je razlika između IQOS ILUMA i IQOS ORIGINALS DUO uređaja?
Pročitaj više
SMARTCORE INDUCTION SYSTEM™: tehnologija iza IQOS ILUMA uređaja
Pročitaj više
Otkrij više pomoću naših servisa
Podrška na koju možeš da računaš.
Privilegije koje te inspirišu.
iqos
Podrška na koju možeš da računaš
Naši eksperti će ti pružiti podršku u ostvarivanju najboljeg iskustva sa IQOS uređajem i pomoći da saznaš više o zagrijavanju duvana.
Opusti se i uživaj
Pokriće od slučajnog oštećenja, brza zamjena i međunarodna pomoć.
Virtuelna prodavnica
Zakorači u IQOS svijet jednim klikom