27/06/2023

Da li elektronske cigarete i uređaji za zagrijavanje duvana pružaju isti ukus duvana kao cigarete?

Želiš da pređeš sa cigareta na alternativu bez duvanskog dima, ali imaš nedoumice vezane za zadovoljstvo ukusom duvana? Ako si punoljetni pušač i interesuje te da pređeš na alternativu bez duvanskog dima, jedna od prvih stvari koju treba imati na umu je da se ukus elektronskih cigareta i proizvoda za zagrijavanje duvana razlikuje od ukusa cigareta na koji si navikao/la.


 Da li cigarete, e-cigarete i proizvodi za zagrijavanje duvana sadrže duvan?

Za početak bitno je shvatiti koji proizvodi sadrže pravi duvan. Cigarete sadrže pravi duvan, ali je ukus cigareta ukus sagorijelog duvana. S druge strane, alternative bez duvanskog dima nude prednosti u odnosu na nastavak pušenja cigareta, pri čemu neke od njih ne sadrže pravi duvan. Ovo je važno razumjeti kako bi se postavila očekivanja vezano za ukupno iskustvo prelaska na alternative pušenju. 


Jedna vrsta bezdimne alternative u kojoj se ne koristi pravi duvan su e-cigarete. E-cigarete ili elektronske cigarete su uređaji na baterije u kojima se zagrijava i isparava e-tečnost koja sadrži aromu i nikotin. Kao rezultat, sama e-tečnost ne sadrži pravi duvan iako postoji mnogo e-tečnosti s aromom duvana. 


S druge strane, proizvodi sa zagrijavanje duvana su alternativa bez duvanskog dima cigaretama u kojima se koristi pravi duvan. U principu, uređaji za zagrijavanje duvana zagrijavaju posebno izrađene duvanske patrone na preciznu temperaturu, što punoljetnom korisniku omogućava da iskusi duvan bez sagorijevanja karakterističnog za cigarete.

Na primjer, IQOS tehnologija za zagrijavanje duvana osmišljena je za korišćenje s posebnim duvanskim patronama.

Da li alternative pušenju pružaju isto iskustvo duvana kao i cigarete? 


 Da li e-cigarete imaju ukus kao cigareta?

S obzirom na to da e-cigarete koriste e-tečnost, a ne pravi duvan, ukus koji pružaju razikuje se od ukusa cigareta. Postoje raznovrsni ukusi e-tečnosti i pružaju drugačije iskustvo od onoga koje obično povezujemo s cigaretama. 


 Da li uređaji koji zagrijavaju duvan imaju isti ukus kao cigareta?

Primera radi, IQOS tehnologija za zagrijavanje duvana pruža zadovoljstvo poput cigarete i pravi ukus duvana koji nije identičan ukusu cigarete jer ne sagorijeva duvan. 


U suštini, u IQOS-u duvan nikad ne sagorijeva – to je ključni princip ovog uređaja i na njemu se zasnivaju prednosti koje nudi u odnosu na nastavak pušenja. Odsustvo sagorijevanja i dima pri zagrijavanju duvana rezultuje ukusom koji se razlikuje od ukusa cigareta. 


 U čemu se još vide razlike između iskustva e-cigarete, duvana za zagrijavanje i iskustva pušenja cigareta?

Osim ukusa, tu su i druge promjene koje treba očekivati tokom prelaska s pušenja na elektronske cigarete ili uređaja za zagrijavanje duvana. I elektronske cigarete i uređaj za zagrijavanje duvana iziskuju početno ulaganje za nabavku e-cigarete odnosno uređaja za zagrijavanje duvana. Obe pomenute alternative bez duvanskog dima iziskuju određeno istraživanje radi pronalaženja optimalnog proizvoda sa duvanom za zagrijavanje ili optimalne e-cigarete, za pušače koji žele promenu, u skladu sa ličnim preferencijama. 


Naredna promjena koju možeš očekivati je promena rutine. I za elektronske cigarete i za duvan za zagrijavanje koriste se uređaji koji zahtjevaju punjenje i opšte održavanje. To podrazumeva obavezu pravilnog čuvanja, zamene dijelova, čišćenja i održavanja opšeg dobrog radnog stanja uređaja. Takođe, e-tečnost odnosno duvanske patrone možda neće biti dostupni na mjestu na kojem inače kupuješ cigarete. Ovo takođe donosi promjene ustaljene rutine vezano za pronalaženje načina za nabavku e-tečnosti ili duvanskih patrona. 


I na kraju, najvažnija promjena pri prelasku sa cigareta na e-cigarete ili duvan za zagrijavanje su prednosti koje alternative bez duvanskog dima donose.


Dim cigarete sadrži hiljade štetnih ili potencijalno štetnih supstanci koje nastaju sagorijevanjem. Izostanak sagorijevanja u alternativama bez duvanskog dima može dovesti do značajnog smanjenja nivoa štetnih supstanci koje se stvaraju i udišu ali neophodna je naučna potvrda za svaki pojedini slučaj. 


U slučaju IQOS-a, izostanak sagorijeevanja znači da nema dima, katrana(1), pepela i da je zaostali neprijatni miris manje izražen nego kod cigareta. Zapravo, naučno je dokazano da je potpuni prelazak na IQOS manje štetan od nastavka pušenja.


(1) “Katran” je talog koji ostaje iza dima zapaljene cigarete. Pošto IQOS ne sagorijeva duvan, ne nastaje katran. Njegov aerosolni ostatak suštinski je drugačiji od katrana i sadrži značajno manje nivoe štetnih materija.*

Potpuni prelazak na IQOS je manje štetan od nastavka pušenja.**


*Prosječno smanjenje nivoa niza štetnih supstanci (osim nikotina) u poređenju sa dimom referentne cigarete. 

**Zasnovano na ukupnosti dostupnih dokaza za IQOS u poređenju sa nastavkom pušenja.


Takođe, u prosjeku nivo štetnih supstanci koje stvara IQOS je za 95% niži u poređenju sa cigaretama.* IQOS je bolji izbor od nastavka pušenja.

*Smanjenje nivoa niza štetnih materija (isključujući nikotin) u poređenju sa dimom referentne cigarete.


 Koja alternativa bez duvanskog dima je za mene: elektronske cigarete ili uređaji za zagrijavanje duvana?

Prije upotrebe uređaja za zagrijavanje duvana i e-tečnosti, odabir optimalne alternative bez duvanskog dima zavisi od tvojih preferencija i tvojih želja da ostaviš cigarete i pređeš na alternativno rešenje. 


Prelazak na alternativu bez duvanskog dima nije isto što i potpuni prestanak pušenja i upotrebe nikotina, tako da ove alternative nisu pomoćna sredstva za prestanak pušenja. Ovi proizvodi i dalje sadrže nikotin koji stvara zavisnost. Ako si pušač i brineš za svoje zdravlje, najbolja opcija za smanjenje zdravstvenih rizika povezanih s upotrebom duvana i nikotinskih proizvoda je potpuni prestanak pušenja i upotrebe nikotina. Međutim, za odrasle osobe koje bi inače nastavile sa pušenjem, potpuni prelazak na alternative bez duvanskog dima je bolji izbor od cigareta. 


Konačno, tehnologije korišćene u e-cigaretama i proizvodima za zagrijavanje duvana međusobno su različite, pa se razlikuju i iskustva koja pružaju odraslim pušačima. E-cigarete su dobra opcija za odrasle pušače koji traže potpuno novo iskustvo i napredne mogućnosti prilagođavanja, dok uređaji za zagrijavanje duvana pružaju prepoznatljivo iskustvo uživanja duvana uz primenu naprednih tehnologija. 


Na kraju krajeva, brzi napredak nauke i tehnologije odraslim pušačima pruža alternative koje imaju prednost nad nastavkom pušenja. Proizvodi bez duvanskog dima, uključujući e-cigarete i proizvode sa duvanom za zagrijavanje, u principu su bolji izbor od cigareta. 


Upoznaj se sa razlikama između duvana za zagrijavanja i e-cigareta.

Otkrij IQOS uređaje za zagrevanje duvana. 


Ovaj članak služi za opšte informativne i obrazovne svrhe. Neke od informacija u ovom članku zasnovane su na spoljnim izvorima trećih strana i ne dajemo nikakve izjave niti garancije bilo koje vrste u pogledu tačnosti, ispravnosti ili potpunosti takvih informacija.


IQOS nije bez rizika i sadrži nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoljetne.


Najnovije vesti

Pozovi prijatelje na sledeći nivo
Pročitaj više
Ova godina počinje boljom odlukom
Pročitaj više
Koja je razlika između IQOS ILUMA i IQOS ORIGINALS DUO uređaja?
Pročitaj više
SMARTCORE INDUCTION SYSTEM™: tehnologija iza IQOS ILUMA uređaja
Pročitaj više
Otkrij više pomoću naših servisa
Podrška na koju možeš da računaš.
Privilegije koje te inspirišu.
iqos
Podrška na koju možeš da računaš
Naši eksperti će ti pružiti podršku u ostvarivanju najboljeg iskustva sa IQOS uređajem i pomoći da saznaš više o zagrijavanju duvana.
Opusti se i uživaj
Pokriće od slučajnog oštećenja, brza zamjena i međunarodna pomoć.
Virtuelna prodavnica
Zakorači u IQOS svijet jednim klikom