04/01/2021

Kako rade uređaji za zagrijavanje duvana?

Uređaji za zagrijavanje duvana zagrijavaju duvan umjesto da uzrokuju njegovo sagorijevanje. Koji je rezultat? Doživljaj pušenja duvana bez sagorijevanja, pepela ili duvanskog dima koje proizvode cigarete.

Svi uređaji za zagrijavanje duvana sadrže izvor zagrijavanja. Neki, ali ne svi proizvodi za zagrijavanje duvana su elektronski te se tačna temperatura do koje se duvan zagrijava razlikuje od proizvoda do proizvoda. Ono što je važno jeste da proizvodi za zagrijavanje duvana ne dostižu visoke temperature na kojima duvan sagorijeva.


Koja je razlika u uređajima za zagrijavanje duvana?

Uređaji za zagrijavanje duvana nazivaju se i uređaji koji rade na principu zagrijavanja umjesto sagorijevanja zbog činjenice da oni zagrijavaju duvan umjesto da uzrokuju njegovo sagorijevanje. U principu, može se reći da dva termina – 'zagrijavanje duvana' i 'zagrijavanje umjesto sagorijevanja' – imaju isto značenje.

U centru naših IQOS uređaja za zagrijavanje duvana nalazi se sofisticirana elektronika koja zagrijava posebno osmišljene duvanske patrone. S obzirom na to da se uređaji za zagrijavanje duvana napajaju iz baterije, potrebno ih je redovno puniti, onako kako biste punili pametni telefon. Kada je uređaj IQOS spreman, duvanska patrona se umeće u uređaj. Kada pritisne dugme kojim se pokreće postupak zagrijavanja, punoljetni korisnik proizvoda IQOS može povlačiti paru koja se ispušta. Nakon konzumacije duvanske patrone, iskorištenu patronu treba ukloniti iz uređaja i baciti u kantu za smeće.

S obzirom na to da se duvan zagrijava i ne gori, IQOS ispušta 95% manje štetnih čestica u poređenju s cigaretama.* Važna informacija: Nije nužno jednako smanjenju rizika od 95%. IQOS nije bez rizika.

* „95% manje” predstavlja prosječno smanjenje nivoa raspona štetnih čestica (isključujući nikotin) u poređenju s dimom referentne cigarete (3R4F). Pogledati Važne informacije.


Najbolje od IQOS tehnologije

Od ideje do stvarnosti – svaki element IQOS-a je pažljivo izrađen.

U srcu proizvoda je tehnologija IQOS HeatControl™. Dizajniran u Švajcarskoj, ovaj proizvod je osmišljen da zagrijava duvan do precizne temperature do 350⁰C, a da ne uzrokuje njegovo sagorijevanje.

Keramička oštrica unutar IQOS-a, koja sadrži trake od zlata i platine, zagrijava duvan unutar duvanske patrone. Na taj način, odrasli korisnici IQOS-a imaju doživljaj konzumacije pravog duvana, i to bez duvanskog dima, pepela i sa manje neprijatnih mirisa u poređenju s cigaretama.


Ukus duvana

Naš osnovni cilj je da odraslim korisnicima IQOS-a pružimo iskustvo konzumacije visokokvalitetnog duvana i stoga je naš način pripreme ono što čini pravu razliku. Duvan unutar svake duvanske patrone posebno se priprema jedinstvenom patentiranom metodom obrade poznatom kao 'proces ukalupljivanja lišća' (cast-leaf process) koji je neophodan za pripremu duvana za zagrijavanje. U tom procesu, listovi duvana najboljeg kvaliteta se melju u prah i potom se rekonstituiraju u listove duvana. Ti listovi se uvijaju i od njih se prave kocke. Kada se kombiniraju sa svim ostalim dijelovima, postaju duvanska patrona koja može ispustiti ukus sličan ukusu cigarete.**

IQOS i duvanske patrone su osmišljeni tako da punoljetnom korisniku IQOS-a pruže iskustvo i trajanje konzumacije slično iskustvu koje pruža cigareta. Svaka duvanska patrona može trajati do šest minuta ili u prosjeku 14 povlačenja. Sve što trebate znati jeste da duže i nježnije povlačenje produžava vrijeme uživanja u duvanu.

Duvanske patrone za IQOS koje rade na principu zagrijavanja umjesto sagorijevanja dolaze u različitim ukusima duvana – od bogatog do prefinjenog – uključujući duvan s ukusom mentola i novim aromatskim mješavinama.

O uređajima IQOS i njihovoj tehnologiji više možete saznati ovdje.


** Izvor: tromjesečna klinička istraživanja provedena u SAD-u i Japanu na 160 odraslih pušača u realnim uslovima (ambulantno).

Najnovije vesti

Pozovi prijatelje na sledeći nivo
Pročitaj više
Ova godina počinje boljom odlukom
Pročitaj više
Koja je razlika između IQOS ILUMA i IQOS ORIGINALS DUO uređaja?
Pročitaj više
SMARTCORE INDUCTION SYSTEM™: tehnologija iza IQOS ILUMA uređaja
Pročitaj više
Otkrij više pomoću naših servisa
Podrška na koju možeš da računaš.
Privilegije koje te inspirišu.
iqos
Podrška na koju možeš da računaš
Naši eksperti će ti pružiti podršku u ostvarivanju najboljeg iskustva sa IQOS uređajem i pomoći da saznaš više o zagrijavanju duvana.
Opusti se i uživaj
Pokriće od slučajnog oštećenja, brza zamjena i međunarodna pomoć.
Virtuelna prodavnica
Zakorači u IQOS svijet jednim klikom