18/01/2021

Zagrijavanje duvana u poređenju s elektronskim cigaretama: U čemu je razlika?

Kada ste prvi put čuli za uređaje za zagrijavanje duvana, jeste li pomislili da su ti uređaji isto što i elektronske cigarete? Iako su oba uređaja elektronska i predstavljaju alternative bez duvanskog dima za punoljetne pušače, ipak postoji nekoliko ključnih razlika kojih trebamo biti svjesni kada biramo između IQOS-a i elektronskih cigareta.


Šta su e-cigarete ili elektronske cigarete?

Elektronske cigarete su jedna vrsta alternative pušenju. To su ručni uređaji dostupni u različitim veličinama i s opcijama za prilagođavanje korisniku. Neke elektronske cigarete su jednokratne, a postoje i vrste koje se mogu ponovo koristiti. Uopšteno govoreći, elektronske cigarete zagrijavaju e-tečnosti kako bi generirale aerosol, poznat i kao para. Odrasli koji odluče koristiti elektronske cigarete ujedno koriste e-tečnosti koje su dostupne u različitim ukusima i mogu sadržavati nikotin.

Elektronske cigarete zagrijavaju i isparavaju e-tečnost na različitim temperaturama – od 100°C do 250°C. E-tečnost se povlači iz posude za tečnost u e-cigareti i dolazi u kontakt s komponentom za zagrijavanje koja se napaja iz baterije. Tečnost zagrijavanjem počinje isparavati i kada do toga dođe, može se povlačiti iz uređaja putem muštikle.


Šta je IQOS?

IQOS je uređaj kompanije Philip Morris International koji koristi inovativni sistem zagrijavanja duvana pod nazivom HeatControl™ tehnologija. Ovaj tip tehnologije zagrijavanja duvana često se naziva „zagrijavanje umjesto sagorijevanja” jer zagrijava duvan umjesto da uzrokuje njegovo sagorijevanje, što se događa prilikom konzumiranja cigareta.

Zagrijavanje duvana umjesto izgaranja je ključni element zbog koje je IQOS alternativa aktivnom pušenju. Kod IQOS-a, duvanska patrona, izrađena od pravog, obrađenog duvana, umeće se u držač IQOS-a i na oštricu za zagrijavanje, pri čemu kontrolirana temperatura zagrijavanja doseže 350°C. Time se duvan zagrijava unutar duvanske patrone, što uzrokuje otpuštanje ukusa duvana, bez sagorijevanja, pepela i dima.


Zagrijavanje duvana u poređenju s elektronskim cigaretama,da li je IQOS elektronska cigareta?

Dakle, ukoliko ste odrasla osoba koja bi u svakom slučaju nastavila pušiti ili koristiti druge nikotinske proizvode, a koja traži alternativu cigaretama, kako možete izabrati između zagrijavanja duvana putem IQOS-a i elektronskih cigareta? Iako oba uređaja predstavljaju elektronsku alternativu pušenju, ključna razlika između njih je sljedeće: IQOS-ov sistem zagrijavanja duvana zagrijava obrađeni duvan, a iz elektronskih cigareta isparava e-tečnost. Zbog te razlike, zagrijavanjem duvana pomoću uređaja IQOS otpušta se ukus i omogućavaju doživljaj i zadovoljstvo koje pružaju cigarete*, a koje je veoma poznato odraslim pušačima.

Istražite IQOS uređaje za zagrijavanje duvana


*Prosječno smanjenje nivoa raspona štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u poređenju s dimom referentne cigarete (3R4F). Nije nužno jednako smanjenju rizika od 95%.

**Izvor: tromjesečna klinička istraživanja provedena u SAD-u i Japanu na 160 odraslih pušača u realnim uslovima (ambulantno).

Najnovije vesti

Pozovi prijatelje na sledeći nivo
Pročitaj više
Ova godina počinje boljom odlukom
Pročitaj više
Koja je razlika između IQOS ILUMA i IQOS ORIGINALS DUO uređaja?
Pročitaj više
SMARTCORE INDUCTION SYSTEM™: tehnologija iza IQOS ILUMA uređaja
Pročitaj više
Otkrij više pomoću naših servisa
Podrška na koju možeš da računaš.
Privilegije koje te inspirišu.
iqos
Podrška na koju možeš da računaš
Naši eksperti će ti pružiti podršku u ostvarivanju najboljeg iskustva sa IQOS uređajem i pomoći da saznaš više o zagrijavanju duvana.
Opusti se i uživaj
Pokriće od slučajnog oštećenja, brza zamjena i međunarodna pomoć.
Virtuelna prodavnica
Zakorači u IQOS svijet jednim klikom