25/01/2020

Je li IQOS elektronska cigareta?

Ovo pitanje se neprestano ponavlja – je li IQOS elektronska cigareta?

Šta je odgovor? Iako obje opcije za odrasle pušače predstavljaju alternativu cigaretama, IQOS ipak nije elektronska cigareta!


U čemu je razlika između IQOS-a i elektronske cigarete, IQOS ili vejp ?

U nastavku su navedene najvažnije razlike između IQOS-a i elektronske cigarete.

1. Tehnologija.
Kod ovih proizvoda koriste se inovativni sistemi za zagrijavanje duvana, kao što je tehnologija HeatControl™ koja se kod IQOS-a koristi za zagrijavanje duvana umjesto sagorijevanja. S druge strane, elektronske cigarete, poznate i kao sistemi za isparavanje, funkcioniraju na osnovu zagrijavanja a potom isparavanja e-tečnosti ili tečnosti za isparavanje.

2. Duvan.
Kod IQOS-a se koristi duvan proizveden od pravog lista duvana koji se uzgaja, a potom priprema i oblikuje u duvanske patrone. Preciznim zagrijavanjem duvanskih patrona ispušta se ukus duvana bez da se istovremeno uzrokuje sagorijevanje duvana. Duvanske patrone nisu bez rizika. One stvaraju zavisnost i sadrže nikotin jer se nikotin prirodno nalazi u duvanu. S druge strane, kod elektronskih cigareta ne koristi se pravi duvan. Umjesto duvana koristi se tečnost za isparavanje koja je dostupna u različitim ukusima i koju je moguće nabaviti u prodavnicama električnih cigareta - vejp prodavnice. Tečnosti za isparavanje mogu, ali i ne moraju sadržavati nikotin.

3. Doživljaj.
IQOS pruža doživljaj koji je sličan doživljaju pušenja cigareta. IQOS omogućava ukus pravog duvana i zadovoljstvo koje pruža pušenje cigareta. Duvanske patrone su osmišljene tako da traju otprilike 14 udaha, što gotovo u potpunosti odgovara trajanju jedne cigarete. Međutim, elektronske cigarete pružaju potpuno nov doživljaj koji se, zbog korištenja tečnosti za isparavanje, razlikuje od pušenja.

4. Raznolikost proizvoda.
Neki IQOS uređaji imaju poseban držač ili punjač, a kod drugih su te komponente integrirane u samom uređaju. Te različite opcije omogućavaju odraslim korisnicima IQOS uređaja da odaberu ono što najbolje odgovara njihovom stilu života.

IQOS nije sistem isparavanja vejp
IQOS nije sistem isparavanja, ali IQOS jeste bolja alternativa cigaretama.Poznato je da je većina štetnih hemikalija sadržanih u dimu cigareta posljedica sagorijevanja duvana. Za razliku od cigareta, IQOS ne uzrokuje sagorijevanje duvana te stoga ne proizvodi duvanski dim. IQOS ispušta u prosjeku 95% manje štetnih hemikalija u poređenju s cigaretama.* Važne informacije: IQOS nije bez rizika. Ispušta nikotin koji stvara zavisnost.

Uporedite sve IQOS uređaje

*Prosječno smanjenje nivoa raspona štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u poređenju s dimom referentne cigarete (3R4F). Nije nužno jednako smanjenju rizika od 95%.

Najnovije vesti

Pozovi prijatelje na sledeći nivo
Pročitaj više
Ova godina počinje boljom odlukom
Pročitaj više
Koja je razlika između IQOS ILUMA i IQOS ORIGINALS DUO uređaja?
Pročitaj više
SMARTCORE INDUCTION SYSTEM™: tehnologija iza IQOS ILUMA uređaja
Pročitaj više
Otkrij više pomoću naših servisa
Podrška na koju možeš da računaš.
Privilegije koje te inspirišu.
iqos
Podrška na koju možeš da računaš
Naši eksperti će ti pružiti podršku u ostvarivanju najboljeg iskustva sa IQOS uređajem i pomoći da saznaš više o zagrijavanju duvana.
Opusti se i uživaj
Pokriće od slučajnog oštećenja, brza zamjena i međunarodna pomoć.
Virtuelna prodavnica
Zakorači u IQOS svijet jednim klikom