Loading...
BESPLATNO TESTIRAJTE IQOS UREĐAJ 15 DANA, PRIJAVITE SE.
*
*
*
close

Kako zamijeniti cigarete, ali ne i nikotin

Da li ste znali da alternative cigaretama poput IQOS-a nude slično iskustvo duvana i nikotina bez dima cigareta?

Nikotin je supstanca koja je prirodno sadržana u biljci duvana, kao i u voću i povrću poput paradajza, patlidžana, zelenih paprika i krompira. Mnogi vjeruju da je nikotin primarni uzrok bolesti povezanih s pušenjem. Iako nikotin stvara zavisnost, studije i tijela nadležna za javno zdravstvo su potvrdili da to nije tako, nego da su toksini i karcinogeni koji se nalaze u dimu cigareta primarni uzrok bolesti povezanih s pušenjem (kao što su rak i bolesti srca).

Kada se cigareta zapali, njen kraj gori ili sagorijeva na temperaturama iznad 600°C, što uzrokuje hemijsku reakciju. Sagorijevanjem nastaje preko 6.000 čestica, a mnoge od njih uzrokuju bolesti povezane s pušenjem. To znači da nikotin, iako stvara zavisnost, nije primarni uzrok bolesti povezanih s pušenjem, nego su te bolesti uzrokovane sagorijevanjem.

Iako je najbolje potpuno prestati pušiti, ako odrasli pušač ne ostavi pušenje, ali traži alternativu cigaretama, vrijedi uzeti u obzir opciju koja isključuje sagorijevanje. To znači da je moguće pronaći zamjenu za cigarete koja može pružiti doživljaj pušenja duvana i/ili unosa nikotina, ali bez sagorijevanja i duvanskog dima.


Koje alternative cigaretama su dostupne?

Danas na tržištu postoji mnogo opcija za one koji traže alternativu cigaretama. Elektronske cigarete i sistemi za isparavanje su poznate cigarete alternative koje ne podrazumijevaju sagorijevanje. Postoji još jedna vrsta proizvoda, poznata kao „zagrijavanje umjesto sagorijevanja” ili proizvodi za zagrijavanje duvana. Naprimjer, duvan u IQOS uređajima ne sagorijeva, nego se zagrijava. Stoga, IQOS ne ispušta duvanski dim niti proizvodi pepeo.

IQOS je jedna od opcija prisutnih na tržištu koja predstavlja bolju alternativu cigaretama. Pomoću jedinstvene tehnologije HeatControl™, IQOS zagrijava duvanske patrone, koji sadrže pravi, obrađeni duvan, do temperature ispod 350⁰C, što uzrokuje ispuštanje pare. IQOS ispušta 95% manje štetnih čestica u poređenju s cigaretama.*
*Važne informacije: IQOS nije bez rizika. Ispušta nikotin koji stvara zavisnost.
Saznajte više

Prilikom odabira zamjene za cigarete ispuštanje nikotina i doživljaj pušenja mogu igrati važnu ulogu.

Odabrana alternativa, način na koji se ispušta nikotin te iskustvo koje proizvod može pružiti, mogu pomoći odraslim pušačima, koji bi u svakom slučaju nastavili pušiti ili konzumirati druge nikotinske proizvode, da u potpunosti pređu na alternativu i ostave cigarete iza sebe.


Dakle, je li moguće zamijeniti cigarete, ali ne i nikotin?

Da, jeste! I IQOS predstavlja jednu od opcija koja odraslim pušačima omogućava da pronađu alternativu za cigarete.

Nikotin je prirodno sadržan u duvanu koji se koristi u duvanskim patronama za IQOS uređaje. Kod IQOS-a količina i brzina nikotina koji se ispušta slične su brzini i količini nikotina koji se ispušta u cigareti, zbog čega IQOS odraslim pušačima pruža doživljaj sličan doživljaju pušenja cigarete. Istražite IQOS uređaje za zagrijavanje duvana


*„95% manje” predstavlja prosječno smanjenje nivoa raspona štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u poređenju s dimom referentne cigarete (3R4F). Nije nužno jednako smanjenju rizika od 95%. Pogledati Važne informacije na IQOS.com

** Izvor: tromjesečna klinička istraživanja provedena u SAD-u i Japanu na 160 odraslih pušača u realnim uslovima (ambulantno).